Goed personeel is de belangrijkste factor voor bijna elk bedrijf dat succesvol wil zijn. Natuurlijk geeft personeel soms stress, maar bij veel bedrijven is de sfeer over het algemeen goed en is er sprake van veel werkgeluk. Er zijn meerdere factoren belangrijk voor dit werkgeluk, zoals het salaris, de arbeidsvoorwaarden en zeker ook de zingeving van het werk zelf. Daarnaast is de spreekwoordelijke “schouderklop” ook voor veel mensen belangrijk. Simpelweg (laten) weten dat je werk gezien en gewaardeerd wordt. Dat klinkt makkelijk… en dat is het vaak ook.
Wat is de werkkostenregeling?
Wil je als werkgever een stap verder gaan, dan kan je het personeel ook incidenteel belonen met een extra vergoeding en/of een relatiegeschenk. Het bekendste voorbeeld hiervan is het kerstpakket, maar een extraatje voor de zomervakantie of juist na afsluiting van een belangrijk project komt ook steeds vaker voor. En uiteraard hebben veel organisaties tegenwoordig minimaal 1 keer per jaar een personeelsfeest of een uitje.
Helaas hebben deze vaak goedbedoelde schenkingen wel fiscale consequenties. Immers feitelijk is dit een incidentele aanvulling op het loon. Gelukkig zijn er enkele vrijstellingen, maar er zit ook een adder(tje) onder het gras.
Hoe werkt de vrije ruimte binnen de WKR?
Er is een vrije ruimte van 1,92% over de fiscale loonsom. Dit geldt voor bedragen tot en met een loonsom van EUR 400.000,-. Over bedragen boven de loonsom van EUR 400.000,- is de vrije ruimte 1,18% (percentages over 2024).
Om aan te tonen welke bedragen onder deze regeling vallen, moet je de administratie goed op orde hebben en dat is behoorlijk wat werk. Immers je moet heel goed kunnen verantwoorden wat je aan welke zaken hebt uitgegeven. Ook staan bijvoorbeeld directeur-eigenaren vaak niet op de loonlijst, terwijl ze wel meegaan met de personeelsuitjes. In zo’n geval moet je het bedrag van het uitje alweer kunnen splitsen.
Kortom het vraagt tijd en nauwkeurigheid om het goed te doen. Eerder hebben we het over het “addertje onder het gras” gehad. Hier komt ie!
Wat gebeurt er bij overschrijding van de WKR?
Bij overschrijding van de vrije ruimte binnen de WKR betaal je als werkgever 80% belasting over het bedrag dat boven de toegestane limiet uitkomt. Dit geldt alleen voor de werkgever, de werknemer hoeft hier geen belasting over te betalen. De wetgever heeft deze regel ingesteld om misbruik van de regeling te voorkomen. Het is dus belangrijk om de uitgaven aan vergoedingen en extra’s goed bij te houden om deze hoge heffing te vermijden. De wetgever is namelijk heel duidelijk: geen overschrijdingen!
Conclusie
Als werkgever in de huidige tijd krijg je bijna altijd wel te maken met de WKR via bijvoorbeeld een personeelsfeest of kerstgeschenk. De vrijstellingen bieden mooie kansen om wat extra’s te doen voor je personeel, maar overschrijdingen worden uitzonderlijk zwaar belast. Zorg daarom voor een goede administratie. Dit zorgt voor veel ruimte binnen de vrijstellingen en voorkomt hoge belastingen. Uiteraard helpen we bij Mijn Accountant graag bij het opzetten van een optimale financiële administratie.