Let op: voorkom hoge bijtelling op zakelijke auto’s ouder dan 5 jaar!

In 2013 was het mogelijk om met een bijtelling van 0% een zakelijke auto aan te schaffen. Vanaf 2014 is dit percentage verhoogd naar 7%. Daarnaast was het vanaf 2013 mogelijk om een hybride auto aan te schaffen met 14% bijtelling. In de jaren daarna zijn de bijtellingspercentages fors verhoogd. De auto’s die in 2013 zijn aangeschaft staan in 2018 60 maanden op naam van de zaak en dat betekent dat de bijtelling na deze termijn omhoog gaat naar 25%. Kortom: een belangrijk moment om na te denken wat u met uw auto gaat doen! Er zijn meerdere opties, die hieronder worden besproken.

Zakelijke auto verkopen naar privé

Een van de mogelijkheden is om uw zakelijke auto over te brengen naar uw privévermogen. Als dga kunt u uw zakelijke auto overbrengen naar privé, mits hier een reële prijs tegenover staat. Het is dan verstandig om de auto te laten taxeren en een waarde economisch verkeer (WEV) taxatierapport op te laten stellen. Zo voorkomt u discussies met de Belastingdienst. Na verkoop aan privé kunt u de zakelijke kilometers declareren bij uw onderneming.

Voor IB-ondernemers geldt dat het niet zomaar mogelijk is om een zakelijke auto naar privé te halen. Dit kan alleen als u aannemelijk kunt maken dat er sprake is van een bijzondere omstandigheid. Een voorbeeld van een bijzondere omstandigheid is als de wetgeving zo verandert, dat u de auto niet op de zaak had gezet, als u van deze wetgeving van tevoren op de hoogte was. Daarnaast geldt dat indien u uw zakelijke auto niet meer zakelijk gebruikt, u zelfs verplicht bent om de auto over te brengen naar privé!

Zakelijke auto vervangen

Om bijtelling te voorkomen kunt u er ook voor kiezen om uw zakelijke auto te verkopen en, ter vervanging, een fiscaal gunstigere auto aan te schaffen voor de zaak. Hierbij kunt u natuurlijk denken aan een volledig elektrische auto met slechts 4% bijtelling bij een catalogusprijs tot maximaal € 50.000. Op veel elektrische auto’s zit echter wel een lange levertijd, hier zult u rekening mee moeten houden.

Maar denkt u ook eens aan een youngtimer. Een youngtimer is een auto die ouder is dan 15 jaar. De bijtellingspercentage van een youngtimer ligt wel hoger (35%), maar wordt daarentegen berekend over de werkelijke waarde van de auto in plaats van de cataloguswaarde, wat voordelig uit zal pakken.

Vragen?

Heeft u naar aanleiding van dit artikel nog vragen, neem dan gerust contact met ons op. Wij zijn u graag van dienst.