fbpx

Tips voor de DGA!

Als DGA heeft u genoeg om zich mee bezig te houden. Daardoor kan het soms gebeuren dat u niet op de hoogte bent van alle regelingen op het gebied van belastingen. Mijn Accountant heeft een aantal handige tips voor de DGA op een rijtje gezet.

Tip 1: Zet een aanmerkelijk belang-verlies om in belastingkorting

Stel, u heeft in 2018 geen aanmerkelijk belang meer, maar nog wel onverrekende verliezen, dan kunt u op verzoek dit verlies in 2020 om laten zetten in een belastingkorting. Deze belastingkorting bestaat uit 25% van het onverrekende verlies uit aanmerkelijk belang en vermindert de belasting in box 1. Mocht er nog een deel aan onverrekend verlies overblijven, dan is dit nog te verrekenen met de belasting in box 1 tot negen jaar na het ontstaan van het verlies. Belangrijk om te weten is dat er een schriftelijk verzoek ingediend moet worden bij de Belastingdienst voor de omzetting van het verlies in een belastingkorting.

Tip 2: Onbelaste bonus

Als DGA kun je onbelast vergoedingen ontvangen indien het totale bedrag onder 1,2% van uw loonsom valt. Dit wordt ook wel de vrije ruimte genoemd. U kunt er dus voor kiezen om een extra beloning uit te keren aan het eind van het jaar als u nog vrije ruimte over heeft. Dit is fiscaal gunstiger dan een dividenduitkering welke belast is tegen 25% in box 2. Beloningen tot € 2.400 per jaar worden zonder verdere voorwaarden geaccepteerd door de Belastingdienst. Let er wel op dat u niet boven de vrije ruimte uitkomt, want over het bedrag boven de vrije ruimte wordt 80% belasting geheven!

Tip 3: Nieuwe belastingregeling voor lening bij eigen BV

Eén van de nieuwe fiscale regelingen die ingevoerd zal worden, is de belasting op leningen bij de eigen BV. Deze regeling gaat in op 1 januari 2022 en geldt voor DGA’s die een lening hebben bij hun eigen BV van meer dan € 500.000. Uitgezonderd van deze belasting zijn zowel de bestaande als nieuwe leningen die aangegaan zijn/worden voor de aankoop van de eigen woning. Let er dus op hoeveel geld u leent vanuit uw BV.

Vragen?

Heeft u naar aanleiding van dit artikel nog vragen, neem dan gerust contact met ons op. Wij zijn u graag van dienst. Of lees verder over wat wij precies voor u kunnen doen op het gebied van accountancy en belastingaangiftes.