fbpx

Prinsjesdag 2020: aanvullende Coronamaatregelen en belastingplannen 2021

Vorige week dinsdag was het weer Prinsjesdag. Vanwege de Coronacrisis was Prinsjesdag 2020 anders dan normaal. Wat hetzelfde bleef was de aankondiging van de belastingplannen voor komend jaar. De belangrijkste belastingplannen voor ondernemers en de nieuwste maatregelen als gevolg van de Coronacrisis hebben we voor je samengevat.

NOW regeling 3

Het derde steunpakket voor ondernemers die als gevolg van de Coronacrisis te maken hebben met omzetverlies gaat op 1 oktober in. De NOW 3 wordt verdeeld over drie tijdvakken van elk drie maanden. Ten opzichte van de NOW 2 moet er nu sprake zijn van minimaal 30% omzetverlies. Daarnaast wordt het vergoedingspercentage afgebouwd: van 80% in het eerste tijdvak, naar 70% in het tweede tijdvak en ten slotte 60% in het derde tijdvak. Daar staat tegenover dat de werkgever de loonsom gelijkmatig mag laten dalen. Per tijdvak kan de ondernemer kiezen om wel of geen aanvraag voor de NOW 3 te in te dienen.

Aflossen van uitgestelde belastingschulden

Accountancy mijn accountant

Ondernemers kunnen dit jaar drie maanden uitstel van betaling van belastingen aanvragen. De aanvraag of verlenging hiervan kan nog tot 1 oktober en de uitstelregeling loopt derhalve eind dit jaar af. Voor de terugbetaling van de uitgestelde belasting ontvangen ondernemers een betalingsvoorstel van de Belastingdienst. Standaard zal voorgesteld worden om in 24 maandelijkse termijnen af te lossen. De invorderingsrente van uitgestelde belastingen blijft tot en met 2021 0,01%, de belastingrente gaat per 1 oktober 2020 weer omhoog naar 4%. Laatstgenoemde percentage geldt ook voor de belastingrente voor de vennootschapsbelasting.

Investeringskorting voor bedrijven  

Het kabinet heeft voor 2021 een nieuwe regeling in het leven geroepen: de Baangerelateerde Investeringskorting (BIK). Deze korting is bedoeld om bedrijven te stimuleren om ook in deze tijden te blijven investeren in bedrijfsmiddelen. Het is de bedoeling dat een percentage van deze investeringen in mindering gebracht mag worden op de af te dragen loonheffing. Details van deze regeling volgen nog.

Lagere vennootschapsbelasting voor het MKB

De tarieven en schijven voor de vennootschapsbelasting wijzigen in 2021. Het lage tarief wordt verlaagd van 16,5% naar 15%. Tevens gaat de schijfgrens van dit tarief omhoog van 200.000 euro nu, naar 245.000 euro in 2021 en 395.000 euro in 2022. Ter compensatie gaat het hoge tarief van 25% in tegenstelling tot eerdere plannen niet omlaag, maar blijft gelijk.

Zelfstandigenaftrek verder omlaag

De overheid is al langer bezig om het verschil in belastingheffing tussen zelfstandigen in de eenmanszaak of de vof en werknemers te verkleinen. In 2020 is de zelfstandigenaftrek in de inkomstenbelasting daarom verlaagd naar 7.030 euro per jaar. Vanaf 2021 wordt deze aftrek jaarlijks verder verlaagd: in zeven stappen van 360 euro, een stap van 390 euro en acht stappen van 110 euro. De zelfstandigenaftrek bedraagt hierdoor in 2036 nog slechts 3.240 euro.

Bovenstaande is slechts een greep uit alle plannen. Neem gerust contact met ons op om te informeren welke impact de belastingplannen op jou als ondernemer hebben.