Nieuw btw nummer vanaf 1 januari 2020

2020 staat alweer voor de deur. Een nieuw jaar brengt altijd fiscale wijzigingen met zich mee. 2020 is hierin geen uitzondering. Eén van de wijzigingen is het nieuwe btw-identificatienummer dat eenmanszaken per 1 januari moeten gaan hanteren.

Btw-id

De reden voor het invoeren van het btw-id is het beschermen van de privacy van eenmanszaken. Door het BSN nummer van de ondernemer niet meer in het nummer te verwerken, wordt de privacy van de ondernemer gewaarborgd. Het btw-id bestaat uit de landcode “NL” 9 cijfers, de letter B en 2 willekeurige cijfers.

Eenmanszaak

Heb je een eenmanszaak, dan betekent de invoer van het btw-id het volgende:

Vanaf 1 januari 2020 dien je het nieuwe btw-id te gebruiken bij al het contact met klanten of leveranciers. Ook dien je de vermelding van het oude btw nummer op je factuur (en eventueel andere publieke locaties zoals je website) te wijzigen naar het btw-id.

Let op, het omzetbelastingnummer (btw nummer) blijf je nog wel gebruiken bij contact met de Belastingdienst. Schrijf je bijvoorbeeld een brief naar de Belastingdienst, bel je de BelastingTelefoon of dien je de btw aangifte in, dan doe je dit onder vermelding van het btw nummer.

Contact

Ben je benieuwd wat dit in 2020 voor jouw persoonlijke situatie betekent als ondernemer? Neem dan gerust contact met ons op!