Hoe voordelig zijn elektrische auto’s?

Elektrisch autorijden is al een aantal jaren in opmars en wordt steeds populairder. Er komen steeds meer betaalbare elektrische auto’s op de markt en ook de overheid stimuleert de aanschaf. Toch gaan er de komende jaren een aantal veranderingen plaatsvinden, waardoor het fiscale voordeel enigszins wordt beperkt.

Huidige situatie

Rijd je als ondernemer ook privé in een auto van de zaak, dan betaal je bijtelling. Op dit moment zijn er twee bijtellingscategorieën. Alle auto’s die volledig elektrisch rijden, dus 0 g/km emissie hebben, vallen in 2018 in de bijtellingscategorie van 4%. Alle auto’s wel CO²-emissie uitstoten, vallen in de categorie van 22% bijtelling. Behalve het voordelige bijtellingpercentage, betaal je geen motorrijtuigenbelasting en bpm over elektrische auto’s. Ook heb je als ondernemer tot een cataloguswaarde van € 50.000 recht op 36% milieu-investeringsaftrek .

Wat verandert er?

Dit leverde tot op heden een behoorlijk belastingvoordeel op, maar vanaf 2019 gaat het een en ander wijzigen. Met ingang van 1 januari 2019 geldt de verlaagde bijtelling van 4% alleen nog tot € 50.000 van de cataloguswaarde. Voor de waarde daarboven geldt het percentage van 22%. Dit houdt in dat je als ondernemer te maken krijgt met een gecombineerde bijtelling, als de waarde van je auto meer is dan € 50.000.

Hier blijft het niet bij, vanaf 2021 wordt het verlaagde tarief helemaal geschrapt en geldt voor alle auto’s, dus ook voor de elektrische, een bijtellingspercentage van 22%. Daarnaast is vanaf 2021 de elektrische auto niet meer vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting en bpm.

Wat is het voordeligst?

Het bijtellingspercentage staat voor vijf jaar vast. Dit wordt gerekend vanaf de dag waarop het kenteken voor het eerst op naam is gesteld. Hierbij zijn eigenaar- en gebruikerswisselingen niet relevant. Dit betekent dat als je een gebruikte elektrische auto koopt, de bijtelling van slechts 4% geldt, in plaats van 22%.

Het is dus vanaf 2019 fiscaal voordeliger om een elektrische occasion aan te schaffen. Mocht je dit van plan zijn, let dan wel op hoe lang de periode van de lage bijtelling nog loopt. Hiernaast kan je op occasions geen milieu-investeringsaftrek krijgen.

Mocht je van plan zijn om een nieuwe elektrische auto aan te schaffen die je op de zaak zet, dan kan je dit het beste nog in 2018 doen, zo profiteer je nog vijf jaar van het verlaagde tarief van 4%.

Vragen

Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen, neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag!