Europese regelgeving voor online verkopen: dit moet je weten!

Online verkopen via platforms zoals Marktplaats en Vinted is een handige manier om overtollige spullen kwijt te raken en een extra zakcentje te verdienen. Met de introductie van nieuwe Europese regels in 2023 (DAC7-wetgeving), is het echter essentieel om op de hoogte te zijn van de veranderende eisen rondom belastingaangifte. In dit artikel leggen we uit wat deze veranderingen voor jou betekenen en hoe je kunt bepalen of je verkopen als hobby of handel worden gezien.

De voordelen van online verkopen

Het verkopen van overbodige spullen via Marktplaats of Vinted kan snel en eenvoudig zijn. Tijdens het opruimen van je huis kun je al snel waardevolle items vinden die een ander gelukkig kunnen maken. Door deze items online aan te bieden, kun je ze voor een lagere prijs dan in de winkels verkopen, terwijl je zelf wat extra geld verdient. Een klassieke win-win situatie.

Online spullen verkopen? Houd rekening met deze Europese regels 

Met de nieuwe DAC7-wetgeving, die sinds 2023 van kracht is, zijn online verkoopplatforms verplicht om alle verkoopgegevens door te geven aan de Belastingdienst. Dit maakt de belastingcontrole een stuk eenvoudiger, aangezien de aangeleverde gegevens door de platforms worden vergeleken met de belastingaangiften van verkopers.

Hobby of handel?

De Belastingdienst richt zich specifiek op verkopers die jaarlijks meer dan dertig items verkopen of meer dan € 2.000 omzet genereren. Het verkopen van meer dan dertig items per jaar kan al snel bereikt worden, bijvoorbeeld bij het verkopen van oude kleding via Vinted. Volgens de Belastingdienst hoeft er bij hobbymatige verkopen en verkopen in de privésfeer geen btw of inkomstenbelasting te worden betaald. Echter, wanneer je op grote schaal verkoopt om winst te maken, wordt dit gezien als handel. In dat geval moeten er wel belastingen worden afgedragen.

Online verkopen - Mijn Accountant Groningen

Wanneer ben je ondernemer?

Het kan lastig zijn om vast te stellen wanneer je als ondernemer wordt beschouwd en wanneer niet. Om vragen van de Belastingdienst achteraf te voorkomen, is het belangrijk om je bewust te zijn van deze regels. Als je twijfelt of je verkopen als hobbymatig of als ondernemerschap worden gezien, kun je altijd contact met ons opnemen voor advies. Wij staan klaar om je te helpen!

Plannen voor online verkopen? Wees voorbereid op de veranderingen

De nieuwe Europese regels maken het belangrijker dan ooit om goed op de hoogte te zijn van je online verkoopactiviteiten en de bijbehorende belastingregels. Door je bewust te zijn van deze veranderingen en je verkopen goed bij te houden, kun je eventuele problemen met de Belastingdienst voorkomen. Neem bij twijfel contact met ons op voor deskundig advies.

Als je vragen hebt over de nieuwe regels of als je hulp nodig hebt bij het bepalen of je verkopen als hobby of handel worden gezien, aarzel dan niet om contact op te nemen met de specialisten van Mijn Accountant in Groningen. Ons team staat klaar om je te ondersteunen en te zorgen dat je aan alle belastingverplichtingen voldoet voor online verkopen.