fbpx

De erfenis heb ik goed geregeld… ooit

Laten we eerlijk zijn… Op een gemiddeld feestje begin je niet vaak een gesprek over je testament of erfenis. Toch zou dat misschien vaker moeten gebeuren, want deze wereld interesseert meer mensen dan je op voorhand zou verwachten.

De reden hiervoor is bijzonder simpel; we krijgen allemaal vroeg of laat te maken met een testament en alle eigenaardigheden die daarbij komen kijken. En pas als het zover is, weten mensen hoe ingrijpend (naast het verdriet van het gemis) ook de zakelijke afhandeling van een overlijden kan zijn. Het komt namelijk bijzonder vaak voor dat een laatste wil niet meer aansluit bij de logische wens of duidelijke gedachten van iemand. En dit heeft vooral te maken met 2 zaken: 

  1. Een testament is eenvoudig gezegd verschrikkelijk om te lezen;
  2. Bijna niemand heeft periodiek overleg met zijn notaris.

Testament is geen statisch document

Het eerste punt is evident. Hoewel het lezen van een testament voor veel mensen lastig is, is er waarschijnlijk niemand, maar dan ook echt niemand die voor de lol nog even zijn/haar testament uit de kast haalt voor het slapen gaan. Dat veel mensen een notaris niet vaak zien, heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat veel zaken eenmalig geregeld moeten worden (bv akte van levering woning). Daarnaast plannen de meeste notarissen niet periodiek een onderhoudsgesprek met hun klanten in. 

Toch is het verstandig om een testament niet per se als een statisch document te behandelen. Het belangrijkste argument daarvoor is dat een testament altijd moet aansluiten bij je laatste wil en die zal mede afhankelijk zijn van je bestaande situatie. En deze verandert doorgaans behoorlijk snel, vooral in de leeftijd van 30 tot 60 jaar. De gezinssamenstelling kan veranderen, een woning kan overwaarde (of onderwaarde) krijgen  en het komt regelmatig voor dat een kleine start-up doorgroeit tot een bedrijf van een behoorlijke omvang. Stuk voor stuk veranderingen die de noodzaak tot een herziening van het testament nodig maken. Want vergeet niet dat het testament leidend is en niet de gesproken wens of de meest logische situatie.  

Herijking

Bij een herziening spelen vaak 2 elementen een belangrijke rol: de verzorgingsgedachte en de fiscaliteit. Ten eerste hebben de meeste mensen duidelijk de wens om hun gezin goed verzorgd achter te laten. Wat dat precies inhoudt verschilt per persoon en zal altijd maatwerk zijn. De verzorgingsgedachte kan zich ook uitstrekken tot de verantwoordelijkheid richting werknemers. Oftewel wat gebeurt er met het bedrijf na uw overlijden? De fiscaliteit speelt voor veel mensen ook een belangrijke rol. Iedereen wil doorgaans wel belasting betalen, maar liever niet onnodig veel. Met tarieven uiteenlopend van 0 tot 40% kan het bijzonder nuttig zijn om te bekijken of uw testament optimaal is ingericht. 

Ook kan er bij zo’n herziening worden bekeken of er ook voor uw overlijden al iets gedaan kan worden op het gebied van vermogensoverdracht. Aansprekende en veel voorkomende voorbeelden hierbij zijn bijvoorbeeld de invulling van de jaarlijkse vrijstellingen en/of het schenken van de befaamde jubelton t.b.v. de aankoop van een woning door uw kinderen. Maar het kan ook zijn dat een grotere herstructurering nodig is, maar dat hangt uiteraard volledig af van uw situatie. 

Erfenis testament | Mijn Accountant

Goede Doelen

Een (soms) onderbelicht aspect is het schenken aan goede doelen. Er zijn best veel redenen aan te voeren waarom dat een mooie optie is (o.a. fiscaal), maar de voornaamste reden moet altijd je eigen gevoel blijven. Hoe wil je dat jouw vermogen verdeeld wordt na jouw overlijden? Het is belangrijk om bij deze optie goed te realiseren dat er veel maatwerk mogelijk is. Je kan er bijvoorbeeld prima voor kiezen om slechts een deel van de erfenis (of via legaat) bij een goed doel terecht te laten komen en de rest bij je gezin of familie. Veel mensen staan open voor deze optie, maar het is lang niet altijd beschreven in een testament. En ook hier geldt: het testament is leidend en niet je gedachtes of uitgesproken wensen. 

Samenhang accountant en notaris

Vanuit Mijn Accountant begeleiden we veel mensen op het gebied van estate planning, waarbij ook aandacht is voor het vermogen na overlijden. Doordat we de klant en zijn/haar financiële situatie vaak al zeer goed kennen, zijn we in staat om heel gericht advies te geven. Hoewel we zelf veel kennis hebben van de wet- en regelgeving rondom overlijden/testamenten, werken we hierbij vaak nauw samen met notaris. Dit zorgt enerzijds voor aanvullende kennis en verrassende invalshoeken en anderzijds zorgt deze totaalaanpak voor een optimaal resultaat. En uiteraard is de notaris ook essentieel voor de finale vastlegging van meerdere documenten. 

Erfenis To do list

Veel mensen hebben een testament, maar deze ligt vaak goed verstopt in een la of achter slot en grendel in een kastje. Dat is zonde, want in veel gevallen sluit deze niet meer aan bij de echte, actuele wensen. Om onnodig zakelijk verdriet te voorkomen is ons advies daarom om deze er toch nog een keer bij te pakken. Dat slaapt wel zo lekker.

Heeft u hulp of advies nodig over uw testament? Neem dan contact met ons op.