fbpx

Aanvraag vaststelling NOW 1 – vanaf heden mogelijk

Sinds woensdag 7 oktober is het mogelijk om de definitieve berekening voor de eerste aanvraagperiode van de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW-1) aan te vragen. Dit kan online via de website van het UWV. Als er geen aanvraag voor een definitieve berekening wordt gedaan, gaat het UWV ervan uit dat er geen recht bestaat op de tegemoetkoming. Het ontvangen voorschot moet dan volledig terugbetaald worden.

Definitief bedrag vastgesteld

Mijn Accountant

Het bedrag wat organisaties reeds hebben ontvangen betreft een voorschot op basis van een geschat omzetverlies. Nu het daadwerkelijke omzetverlies bekend is, kan het definitieve bedrag waar organisaties recht op hebben worden vastgesteld. Organisaties waarbij sprake is van een voorschot hoger dan € 20.000 of een definitieve tegemoetkoming hoger dan € 25.000 hebben bij de aanvraag voor de vaststelling een derdenverklaring of een accountantsverklaring nodig.

Derdenverklaring

Een derdenverklaring is verplicht bij een ontvangen voorschot tussen de € 20.000 en € 100.000 of een definitieve tegemoetkoming tussen de € 25.000 en de € 125.000. Een derdenverklaring kan afgegeven worden door bijvoorbeeld een administratiekantoor of een accountant. De deadline voor de aanvraag van de vaststelling is in dit geval 23 maart 2021. Deze deadline geldt ook wanneer geen derdenverklaring of accountantsverklaring benodigd is. 

Accountantsverklaring

Een accountantsverklaring is vereist bij een voorschot van € 100.000 of meer of een definitieve tegemoetkoming van € 125.000 of meer. In geval van een concern of een groep moeten de bedragen van alle aanvragen binnen deze groep of concern bij elkaar opgeteld worden. Het totaal bepaalt vervolgens of een derdenverklaring of accountantsverklaring nodig is. Een accountantsverklaring is in alle gevallen vereist wanneer op werkmaatschappijniveau een aanvraag is ingediend omdat het concern of de groep als geheel onder de 20% omzetverlies komt. De deadline voor het indienen van de aanvraag tot vaststelling in het geval van een accountantsverklaring is 29 juni 2021.

Contact

Heeft u voor de vaststelling van de NOW 1.0 een derdenverklaring of accountantsverklaring nodig voor uw organisatie? Wij helpen u graag verder! Neem gerust contact met ons op.