fbpx

Nieuwe e-commerce BTW-regelgeving vanaf 1 juli 2021

Bent u ondernemer en verkoopt u uw producten aan andere landen? Dan krijgt u met andere btw-regels te maken dan wanneer u alleen aan klanten in Nederland levert. Er gelden nu drempelbedragen voor de heffing van btw als u aan consumenten verkoopt in andere lidstaten binnen de EU. Komt uw omzet boven het drempelbedrag van dat EU-land, dan dient u zich te registreren voor de btw in het buitenland. Dit gaat vanaf 1 juli 2021 veranderen. In dit artikel wordt de huidige en de nieuwe regelgeving uitgelegd.

Huidige regels

Als u goederen vanuit Nederland verzendt naar consumenten in andere EU-landen, is Nederlandse btw verschuldigd zolang u onder een drempelbedrag blijft. Dit betekent dat u de buitenlandse klant Nederlandse btw in rekening brengt, totdat uw omzet in het betreffende land het geldende drempelbedrag heeft bereikt.

Branchegericht advies

Binnen de EU zijn drempelbedragen afgesproken voor de heffing van btw bij verkopen aan consumenten in andere lidstaten, ook wel afstandsverkopen genoemd. Wanneer uw omzet in een ander EU-land binnen een jaar het drempelbedrag overschrijdt, berekent u het btw-tarief van dat land. Het drempelbedrag voor afstandsverkopen verschilt per land. De Belastingdienst heeft hierover meer informatie. 

U dient zich in het betreffende land te registreren voor de btw. U ontvangt een buitenlands btw-nummer en doet lokaal btw-aangifte. U draagt vervolgens in dat land de btw af.

Nieuwe BTW-regels 

Vanaf 1 juli 2021 komt er een zogenoemd één loket systeem voor zowel goederen als diensten die geleverd worden aan andere landen binnen de EU. De nieuwe EU-btw-richtlijn heeft als doel om een gelijk speelveld te creëren voor ondernemers binnen en buiten de EU. Dit zal een aantal gevolgen hebben:

  • Per 1 juli 2021 vervallen de drempelbedragen voor afstandsverkopen per afzonderlijk EU-land. Er komt 1 drempelbedrag van € 10.000. Dit drempelbedrag geldt voor zowel de afstandsverkopen van goederen als de levering van digitale diensten aan consumenten in de EU. Als het totaalbedrag aan omzet in afzonderlijke EU-landen jaarlijks onder de € 10.000 blijft, dient u Nederlandse btw in rekening te brengen. Vanaf het moment dat u boven het drempelbedrag van € 10.000 komt, brengt u het btw-tarief in rekening van het EU-land waar uw klant gevestigd is. U doet een lokale btw-aangifte in het betreffende land of u maakt gebruik van de vereenvoudigde aangifte OSS. Wat dit inhoudt, wordt verderop in dit artikel uitgelegd.

Verkoop via platformen

Online platformen zoals Amazon en Bol.com zijn niet meer weg te denken in de e-commerce. Bij de nieuwe btw-regels zijn platformen verantwoordelijk voor deze btw-afdracht als het platform een ‘actieve rol’ speelt. Een actieve rol is meer dan alleen digitaal vraag en aanbod bij elkaar brengen. Hierbij kan worden gedacht aan bestellingen en betalingen van producten faciliteren. Het platform ondersteunt aankoop en levering van producten aan particuliere klanten en is daardoor btw verschuldigd in het land waar de klant woont.

Platformen kunnen u vragen om een btw-registratie in het land van verkoop. Dit komt omdat platforms meer verantwoordelijkheid krijgen in het al dan niet innen van btw.

Vereenvoudigde btw-aangifte MOSS wordt OSS

Voor leveranciers van digitale diensten in de EU bestaat de Mini One Stop Shop-regeling, ook MOSS-regeling genoemd. Door deze vereenvoudigde btw-registratie hoeven ondernemers zich niet in elk EU-land afzonderlijk te registreren voor de btw. Deze regeling wordt uitgebreid en heet na de wetswijziging One Stop Shop (OSS). Wat zijn de verschillen met de huidige MOSS-regeling?

Nu mogen alleen ondernemers van digitale e-commercediensten de MOSS-regeling gebruiken. Ook afstandsverkopen kunt u via het nieuwe portaal aangeven. Komt u met beide leveringen, digitale diensten en goederen, boven het drempelbedrag uit van € 10.000, dan verzorgt u via dit portaal uw aangifte.

Vanaf 1 juli 2021 kan een ondernemer de in andere EU-landen verschuldigde btw via de OSS-portal van de Nederlandse Belastingdienst aangeven. U hebt dan geen btw-registratie in andere EU-landen nodig.

De Nederlandse Belastingdienst regelt dat de via het OSS-portal aangegeven btw bij het juiste EU-land terechtkomt.

Contact

Heeft u vragen over de nieuwe e-commerce BTW-regelgeving? Of heeft u hulp nodig met het aanvragen? Neem gerust contact met ons op, wij helpen u graag!

Bronnen:
https://www.kvk.nl/advies-en-informatie/internationaal-ondernemen/e-commerce/btw-regels-voor-e-commerce-in-de-eu/#vereenvoudigd
https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/btw/content/e-commerce-en-diensten-in-de-eu-kijk-wat-er-verandert-voor-de-btw-x